Cheile-Varghisului si pestera Orban Balazs!
Cheile-Varghisului indiscutabil ca este unul dintre cele mai frumoase teritorii naturale ale Secuimii cuprinzand pesteri, stanci de calcar, flora si fauna speciala.
Pesterii au servit de-a lungul anilor ca adapost pentru oameni, fapt dovedit de multimea obiectelor gasite in acestea, cu trecerea timpului insa au venit numai vizitatori pentru a admira frumusetile acestora. Este greu de apropiat, cunoastem doar cateva informatii despre acest loc, insa in ziua d astazi constituie unul dintre locurile preferate pentru excursii si tabere, sosind din ce in ce mai multi turisti.
Cheile-Varghisului: stanci de inaltimea zgaraie-norilor printre care curg parauri de munte, sistemul de pesteri formate inca in perioada glaciara avand o lungime de 4 km. Pe langa numeroase specii rare de animale si de plante, din totalul de 30 de specii de liliac din Romania aici se gasesc 17. Aici este tara pacii, despre care speologii spun urmatoarele: „cei care n-au vazut lumea linistei, nu pot sa inteleaga”.
De la Varghis pana la Koalja
Se gasesc doua indicatoare cruci, durata este de circa 2-2,30 de ore.
Cheile pot fi apropiate urmarind cele doua indicatoare cruci (drum forestier),urcand pe malul drept al paraului Varghis. Intersectia de la Varghis este semnalat de indicatoare si de cele care semnaleaza zona apartinand naturii ocrotite. Ajungand la revarsarea paraului Hidegaszo, o luam la stanga (drumul trece peste parau si continua mai departe in valea Hidegaszo), dupa care ajungem in apropierea cheilor, la locul numit Koalja.
De la Koalja pana la pestera Orban Balazs
Koalja-Felsziget-Locsur-pestera Orban Balazs: cruce albastra, durata circa 30 de minute.
In functie de timpul liber pot fi planificate diferite plimbari pornind de la Koalja. Vizitatorii prefera pestera Orban Balazs. Pornim la pestera si urmarind crucea albastra, traversam primul pod suspendat, o luam spre stanga si continuam drumul in directia paraului pana cand ajungem la bifurcatia cararii Kocsur. Nu departe de bifurcatie se gaseste izvorul Ursilor cu apa potabila. Daca nu dorim sa vizitam cu o alta ocazie zona Kocsur, atunci merita sa facem si aici o plimbare; o luam spre dreapta urmarind punctul rosu, dupa un scurt urcus ajungem la gatul Kocsur, de unde luand la stanga si sprijinindu-ne de pereti stancoase ajungem la boltitura Kocsur. Intorcandu-ne la parau, cararea continua, trece peste Kocsur si peste parau ajungand la Felsziget. Mergand pe malul paraului lasam in urma Nagy Kogorgeteg, privirea noastra fiind rapita de uriasa stanca Csudaloko. Peste putin timp ne gasim in fata pesterii Locsur. Cararea spre stanga din fata acesteia ne duce la turnul lui Csala si la pestera Tatarlik de unde ajungem la un punct special de unde ni se ofera o panorama minunata. Merita sa parcurgem acest traseu. Vizavi de Locsur se gaseste un pod, iar traversand peste acesta si luand-o la dreapta peste 10 minute ajungem la intrarea celei mai mari pesteri ale cheilor. Drumul inapoi se face tot pe acest traseu.
Accesibilitate - Traseu recomandat:
Odorheiu Secuiesc - Vlahita - Lueta - Meresti - Cheile-Varghisului, circa 50 km.
Telefoane utile:
- salvamontisti: ; O725 826668, 112;
- supravegherea zonelor aflate sub ocrotirea naturii: O267 378252; O742 2O4574, O744 336976
Pentru informatii suplimentare sau solicitare de ghid turistic sunati la: Keresztely Krall Anna, 0734 969332