Drumetii si zbor cu parapanta in Muntii Hasmasului!
Programe recomandate:
• Drumetii si zbor cu parapanta in Muntii Hasmasului
• Zbor cu parapanta in tandem
• Curs de zbor cu parapanta de doua zile, zbor individual
Ce este zborul cu parapanta in tandem?
Parapanta tandem este o parapanta cu doua locuri, care suporta o sarcina mai mare decat cea obisnuita. In timpul zborului, pilotul se afla in partea din spate, iar pasagerul in partea de fata. Pasagerul nu are nevoie de nici un instructaj, numai de niste indicatii minime, de aceea zborul cu parapanta in tandem este indicata pentru plimbari in zbor.
Ti-ar place sa admiri lumea de sus? Esti curios sa vezi cum e sa zbori liber, ca o pasare? Toate acestea poti sa le incerci cu noi, daca te angajezi la un zbor cu parapanta tandem. Ca pasager, nu ai altceva de facut, decat sa admiri privelistea si sa te bucuri de zbor.
Zborul cu parapanta in tandem nu necesita instructaj pentru pasageri. Inainte de decolare va avea loc o scurta pregatire, cu privire la decolare si aterizare.
Poti sa faci cadou o plimbare cu parapanta, partenerului, copiilor tai si prietenilor. Poate fi un cadou exceptional pentru aniversarea zilei de nastere. O experienta de neuitat.
Zborul cu parapanta in tandem
• Locatii: Sumuleu Ciuc, Lazarea, Misentea, Lunca de Sus
• Durata programului (contine pregatirea): 1 ora/persoana
• Durata efectiva a zborului: 30-40 minute
• Pret: 50 Euro/persoana
Drumetii si zbor cu parapanta in Muntii Hasmasului
Pornim la drumetie in imprejurimile cele mai spectaculoase. Este o amintire de neitat ca si drumetie, dar impreuna cu zborul cu parapanta este o amintire memorabila pentru toata viata. Lasam masinile in orasul Balan, in parcarea de langa Biserica Catolica si pe langa paraul Fierarilor incepem ascensiunea spre cota 1000 de metri. Parcuregem inai o straduta a orasului minier, apoi trecem pe langa tabla indicatoarea postata la intrarea in Parcul National Hasmasu. Cararea, care incepe de aici la inceput este mai abrupta, apoi se urca mai domol de-a lungul Havas-lab. Odata cu aparitia tot mai rara a brazilor, vizibilitatea este tot mai clara, de la noi, catre varful Ocsem, situat spre est, in directia locului de start al zborului nostru cu parapanta. Incep sa se declanseze avalansele de pietre numite popular „Morile dracului”, deasupra noastra se inalta Piatra de Veghe, in indepartare se poate zari masivul Naskalat, la hotarul Muntii Ciucului.
Dupa aproximativ o escaladare de o ora, atingem Nyires-sarok, unde cararea coteste la stanga, si trece mai departe printr-o padure de conifere, cu avalanse de piatra, pe alocuri cu noroi, cu izvoare, care croiesc versantul muntos. De aici putem distinge primul punct tinta a drumetiei noastre, varful stancii Piatra Singuratica, situat la 1530 m altitudine. Dupa un scurt popas ne putem racori cu apa rece si cristalina a izvoarelor montane, apoi ne indreptam spre versantul abrupt, care duce la cabana, care trece de-alungul unei foste partii de schi.
Ne odihnim pe bancile aflate in fata cabanei si dupa posibilitatile fizice si gradul de oboseala acumulat, fiecare alege, daca vrea sa semodihneasca cateva minute, sau sa guste din pachetelul adus de acasa, sau impreuna cu ghidul drumetiei, daca vrea sa escaledeze pilonii stancii Piatra Singuratica.
De la cabana, pana sub peretii stancii Piatra Singuratica, pornim prin padurea de brazi pentru a cuceri varful Ecem. In curand trecem pe langa un izvor, in dreapta se vad avalansele de piatra ale Ocsem, la stanga se poate zari varful Muntilor Ceahlau. Dupa ce am trecut poiana mlastinoasa, ne indreptam spre dreapta si incepem ascensiunea sub Piatra Pastorului. Dupa o relativ scurta ascensiune, intalnim o noua poiana, apoi trecand printr-o padure rara de brazi, ajungem in varful platoului Ecem. Cucerirea cotei de 1707 m de aici este doar o plimbare usoara, deoarece tot drumul este aproape orizontala.
Pana aici a fost munca, de acum incolo urmeaza distractia. Urmeaza o scurta pregatire privind decolarea si aterizarea, apoi desfacerea parapantei. Dupa aceasta, urmeaza startul mult asteptat. Inaltandu-ne de pe varful platoului, zburam la o inaltime de 300-400 m deasupra stancilor albe de calcar. Sub noi se intinde bazinul Ciucului de Sus, Muntii Giurgeu, privirea noastra zboara liber dinspre Muntii Calimani, in indepartare se zaresc Muntii Fagarasului. O experienta unica!
• Locatie: Muntii Hasmasului, Varful Ecem
• Durata programului (drumetie si zbor): 4-5 ore
• Durata efectiva a zborului: 40-60 minute
• Pret: 120 Euro/persoana
Important: Conditiile meteorologice influenteaza decisiv siguranta zborului. In conditii nefavorabile, ne rezervam dreptul de a amana programul. In conditii extreme amanarea poate dura cateva ore, sau 1-2 zile.
• Inscrierea este definitiva dupa achitarea avansului de 50%
• e-mail: office@erdelyiturak.ro mob: O74O-432385
Curs de zbor cu parapanta de doua zile, zbor individual
Instructori:
• Sarig Istvan
• Sarig Attila
Pentru cursanti asiguram urmatoarele:
• Echipament complet
• Carte de specialitate
• Diploma
Cursantii participa la curs pe propria raspundere. Varsta minima este de 18 ani. Sub aceasta varsta este nevoie de aprobarea parintilor autentificata la notariat.
Acte necesare la inscriere:
• Buletin de identitate
• Adeverinta de sanatate de la medicul de familie (apt pentru sport)
Locatii: Sumuleu Ciuc, Lunca de Jos, Racu, Misentea
Cursul cuprinde urmatoarele:
• Zbor tandem cel putin 10 minute
• Pregatire teoretica de 2 ore
• 2 zile de practica: deschiderea parapantei, start si decolare pe o diferenta de nivel de 70-100 m.
Pretul cursului: 120 Euro/persoana. Pretul nu contine cazare si masa, dar la cerere le putem asigura.
Important: Conditiile meteorologice influenteaza decisiv siguranta zborului. In conditii nefavorabile, ne rezervam dreptul de a amana programul. In conditii extreme amanarea poate dura cateva ore, sau 1-2 zile.
• Inscrierea este definitiva dupa achitarea avansului de 50%
• Contact: Pal Istvan
e-mail: office@erdelyiturak.ro mob: OO4-O74O 432385
Parapanta - este cel mai usor dispozitiv de zbor, din material special, cu suprafata dubla, care nu are cadru rigid: parapanta este umflata de presiunea aerului, care patrunde prin celulele de aer, situate in partea anterioara a aripii. Pilotul o manevreaza din pozitia sezand. Parapanta este sustinuta de multe snururi subtiri, dar rezistente. Multumita acestora, parapanta cantareste doar cateva kilograme si pliata, incspe intr-un rucsac.
Parapanta se poate manevra foarte precis cu ajutorul snururilor. Dintre toate aparatele de zbor, parapanta are nevoie de cea mai mica suprafata de decolare si aterizare, in comparatie cu planorul. Viteza medie de zbor a parapantei este de aproximativ 20-40 km/h.
Zborul cu parapanta are o istorie de mai mult de 20 de ani. In zilele noastre zborul cu parapanta este accesibil si a devenit un sport popular.
Va dorim vreme buna si o vacanta plina de activitati!
Drumetii si zbor cu parapanta in Muntii Hasmasului!
<< Inapoi
Cuvinte cheie:
zbor cu parapanta, aventura pentru o viata, programe recomandate, zbor cu parapanta in tandem, curs de zbor cu parapanta, zbor individual, parapanta tandem, parapanta, ture