Joagar de apa
Un dispozitiv vernacular traditional reconstruit in scop cultural si educational din Izvoarele, devine un loc atractiv pentru un mestesug stravechi, dar aproape disparut.
Primaria comunei Zetea a avut initiativa realizarii unui ferastrau cu roata cu apa, un ansamblu care sa exemplifice tehnologiile traditionale ale zonei: un fel de minimuzeu activ, care sa prezerve un mestesug, dar si un spatiu pentru educatie si o atractie turistica.
Situl interventiei este locul unei joagar de apa de odinioara, conform unei extras de carte funciara de la sfarsitul secolului al XIX‑lea. Nu am reusit sa descoperim poze de epoca sau alte informatii despre cum a fost cladirea de altadata, informatiile obtinute de la localnici s‑au rezumat doar la existenta ferastraului. La inceputul secolului XX, in zona au functionat saptesprezece ferastraie de apa, majoritatea fiind coproprietati ale unor asociatii de prieteni si rude. In esenta, mecanismul propriu‑zis al joagarelor a ramas aproape neschimbat din Evul Mediu, conservat datorita posibilitatilor economice modeste ale beneficiarilor. Pentru piese se utiliza lemn de esenta tare si putin fier.
De multe ori, mecanismul joagarelor era demontat si mutat in sus pe cursul albiei, mai aproape de padurea care se indeparta din ce in ce mai mult de localitate. In aceste situatii cladirea a ramas pe loc, doar piesele esentiale ale mecanismelor migrau mai aproape de materia prima. Dupa remontare, in jurul joagarului propriu‑zis se construia o noua cladire, care respecta „moda" timpului, temperata de posibilitatile economice ale proprietarilor.
Astfel, pe de o parte, piesele deteriorate ale mecanismelor erau inlocuite cu piese identice, pe de alta parte pozitia si forma cladirilor s‑a schimbat in timp. Doar lemnul a ramas ca material permanent, aflat intotdeauna la indemana localnicilor, care, dupa o zicala a locului, „au fost creati din tarana, dar traiesc din lemn".
Odinioara, reprezenta „industria de varf", astazi e doar o atractie turistica. In lumea noastra de azi nu prea isi gaseste locul. Prin el am vrut sa spunem o poveste veche a mecanismelor de epoca, dar fara arhaisme, prin utilizarea posibilitatilor contemporane.
In prezent, este singurul joagar functional din zona centrala a tarii. Functioneaza in memoria joagarelor de odinioara, aducand pana in prezent esenta acestora.
Pentru informatii suplimentare si programare va rugam sa ne apelati pe urmatorul numar de mobil: 0744 610203
Mentiune:
Pentru aceiasi zi, pe langa programul sus prezentat va recomandam sa vizitati si urmatoarea atractie turistica: paraul care curge inapoi
Va dorim sa petreceti clipe de neuitat pe meleagurile Harghitene!