Pestera Sugau!
Pestera Sugau este situata in Muntii Giurgeului, in apropierea varfului Piatra Singuratica, pe versantul sudic al Muntelui Sipos (1568 m). Lungimea actuala, cartata a pesterii este putin peste 1 km, fiind cea mai semnificativa pestera din Grupa Moldo-Transilvana al Carpatilor Orientali.
Pestera este renumita datorita galeriilor stramte si formelor de speleoteme: stalactite conice, stalagmite, stalpi cu guler, stalactite fistulare, coralite etc. Deasemenea se pot studia splendidele cristalizari a calciului in forma aragonitica, precum si formatiuni helictitice. Cand a fost descoperita intrarea pesterii nu se stie exact, dar sigur ca localnicii au stiut de acest "LIK" (denumire populara) de mai multe secole. In galeriile pesterii miscariile aerului sunt prezente constant, directia curentului fiind determinata de temperatura exterioara si de oscilatiile presiunii atmosferice. Sureiatul curentului de aer si a paraului care iese pe partea activa a contribuit la denumirea pesterii - Sugau. Pestera Sugau poate fi impartita in patru etaje de galerii dispuse pe mai multe nivele.
Legenda Pesterii Sugau:
Povestiile populare au colorat intamplariile adevarate, contribuind la nasterea legendei Pesterii Sugau. Marton Tarisznyas muzeolog si profesor de istorie a adunat numeroase legende din regiune, inclusiv legenda Pesterii Sugau.
Conform acesteia Pestera Sugau este legata de o alta pestera la granita cu Trei Fantani. In pestera "picura aurul" si este captat in galeti. In sapte ani trei galeti se umpla cu aur, ce nu poate fii gasit si luat, numai de foarte putini. La sfarsitul secolului XIX a venit o femeie si doi barbati dupa aur, s-au aratat numai in momente bine determinate, in fiecare sapte ani vineri seara inainte de Rusalii sau in noptea sfantului Ioan. Ca sa inseala lumea caii lor au fost potcoviti invers. Foarte multi au stat la panda in momentele asteptate ca sa descopere identitatea celor trei, insa au esauat din cauza ca nu au stiut precis cand se termina cei 7 ani.
Vizitarea pesterii:
Galeria Principala cu speleotemele sale variate, este deschisa vizitatorilor in anii '70. Este amenajata un traseu turistic de circa 150 m, pe care o folosim si azi
Conditii de vizitare:
Pestera este inchisa, vizitarea se face cu ghizi doar in limita traseului turistic
Tura se face cu lanterne si lampi electrice
Temperatura este de 7 - 10 ° C
Imbracamintea este de preferat cea pentru drumetii
Pe parcursului itinerarului turistic sunt picurari din tavan
Lungimea traseului turistic este de 300 m (150 m dus + 150 m intors)
Durata vizitei este de 35 - 40 minute
Imbracamintea si pantofii se pot murdari cu noroi
Nu este recomandata pentru persoanele cu probleme locomotorii sau persoane claustrofobice
Atingerea si ruperea formatiunilor este strict interzisa
Deschis pentru vizitatori:
- In perioada 01 Iunie - 15 Septembrie, zilnic, intre orele 10.00-17.00
- In perioada 15 Septembrie - 31 Mai, sambata si duminica, intre orele 10.00-16.00
- Taxa de intrare: 10 lei/adulti si 8 lei/copii
Este recomandata sa ne contactati inainte de a vizita Situl.
E-mail: office@sugo.ro
Mobil: 0744 701815, 0741 131019
Traseu recomandat: Odorheiu Secuiesc - Zetea - Valea Stramba - Voslobeni - Pestera Sugau, circa 70 km